Posts Tagged ‘Wattstopper’

Design firm practices what it preaches in office refit

Tuesday, February 24th, 2009

Stantec Toronto

View across the atrium. Work stations are held back from the windows to maximize the penetration of natural light

by Dathe Wong

This rehabilitation and conversion project brings the 170 employees of various disciplines who make up Stantec’s Toronto operation into one 4,925 sq.m integrated work environment - making a strong statement about the company’s commitment to sustainable design. (more…)

Thomas L. Wells Public School

Thursday, December 4th, 2008

First green school points to the future

The library is accessible directly from the main entrance of the school. the double height space receives ample daylight from the adjacent courtyard and is animated by sloping structural elements and a suspended resource room.

by Barry Sampson

The first of a new generation of high performance ‘green schools’ by the Toronto District School Board, Thomas L. Wells is intended to serve as a model demonstrating sustainable design principles and an enhanced learning environment.
With the conviction that architecture can play an instrumental role in the education of children, the school is designed as a terrain for engagement with learning, society and the environment. (more…)

Rekai Centre - Wellesley Central Place Long-Term Care Facility

Sunday, November 2nd, 2008

Village setting in the city promotes healing

Although not accessible to residents, the building’s extensive green roof is part of a comprehensive landscape program that provides a visual amenity for the surrounding community.

by Sean Stanwick

Serving a multilingual urban community currently undergoing revitalization, this high-profile site had previously been the scene of conflict and controversy. In the late 1990s, the community felt abandoned, when Wellesley Hospital’s services for the frail elderly and people with HIV/AIDS were merged with a downtown hospital. Protests and negotiations aimed at preventing Wellesley’s closure were unsuccessful. The 1950’s era facility was demolished in 2003. (more…)

Langara college

Saturday, July 26th, 2008

A Sustainable Campus

The north elevation. By using passive solar design, indigenous materials, geothermal energy, enhanced air quality, energy and water efficiency, and sustainable landscape design, the project stands for the idea that resources are finite and that building design should respond to this fact. The College conducts tours for students, professionals, and the community to explain the sustainable features of the building

Library/classroom building combines sustainable architectural and landscape practices

The goal of Langara College is to create a sustainable campus that demonstrates environmental responsibility and stewardship for the student body and the community. (more…)