Archive for the ‘Building Case Studies’ Category

Mainstreaming Mass Wood Construction

Wednesday, December 27th, 2017

Lessons from Brock Commons

At 18 storeys and 53 metres in height, Brock Commons Tallwood House is a 404-bed student
residence building located on The University of British Columbia Point Grey campus in Vancouver,  that officially opened for students in July of 2017. The project is the first to be completed in Canada under the 2013 Tall Wood Building Demonstration Project Initiative sponsored by Natural
Resources Canada.

By Russell Acton

(more…)


Case Study - Sponsored content

Wednesday, December 27th, 2017

Trespa® Meteon® selected to clad world’s tallest wood building

(more…)


First Net-Zero labelled Home in Canada

Wednesday, December 27th, 2017

Saanich house meets Net Zero Home Labelling Program

In May of 2017, the Canadian Home Builders Association [CHBA] officially launched its Net Zero Home Labelling Program, following the successful completion of a 15-month pilot to validate technical and administrative procedures. The Program provides the industry and consumers with a clearly defined and rigorous two-tiered technical requirement that recognizes Net Zero and Net Zero Ready Homes, and identifies the builders and
renovators who can provide them.

(more…)


Bois Ellen Housing Co-op

Wednesday, December 27th, 2017

Construction detailing and energy efficiency on a budget

The recently completed Bois Ellen Co-op is located in the City of Laval near the Place de la Concorde train and metro station, a neighbourhood that is in transition toward multi-residential housing. Contrary to current trends that rely heavily on active renewable technologies, the design that emerged from the Integrated Design Process [IDP] focuses on passive design measures to ensure that ongoing maintenance is easily manageable
for the Co-op and its residents.

By Daniel Pearl and Cecilia Chen

(more…)


Bergeron Centre for Engineering Excellence

Wednesday, December 27th, 2017

Creative facade wraps high-performance envelope

Located on a campus of 104 buildings and 10 million square feet, the Bergeron Centre for Engineering Excellence has recently become York University’s first LEED Gold certified building. The facility provides a holistic platform to educate the next generation of ‘Renaissance Engineers’, creative problem solvers and entrepreneurial leaders with a social conscience.

By Paul Stevens

(more…)


Passive House Case Study

Wednesday, November 1st, 2017

Salus Clementine Housing, Ottawa

The Salus Corporation is a Canadian charity that provides housing and support services for clients with mental health needs. The Corporation has more than 100 dwelling units in several buildings in Ottawa. The recently completed Salus Clementine project is a 42-unit residence for people suffering from mental illness.

By Anthony Leaning


(more…)


Marine Gateway Development, Vancouver

Thursday, June 1st, 2017

MIXED USE AWARD WINNER

Jury comments: A project that has the density and diversity of use to create a complete community, with unparalleled access to both light rail and bus transportation. The comprehensive approach to sustainability is exemplary, from a highly attractive and animated public realm with a variety of commercial uses, to energy conservation and environmental control measures such as district heat and sophisticated solar shading strategies. (more…)


Lockeport Beach House - Lockeport Beach, NS

Thursday, June 1st, 2017

RESIDENTIAL [Small] AWARD WINNER

Jury comments: This house has a light environmental footprint that derives from the philosophical approach taken by both client and architect. It combines responsible siting and construction strategies with low energy consumption and net zero water use. A simple and elegant building that speaks to a different way of living in harmony with the environment. (more…)


Sir John A. Macdonald Building, Ottawa

Thursday, June 1st, 2017

EXISTING BUILDING
UPGRADE AWARD WINNER

Jury comments:
Perhaps the most impressive aspect of this project is how the envelope and building systems upgrades have been so discreetly integrated into the heritage structure. Architecturally, the atrium ties together the old structure with the new addition, while incorporating daylighting and ventilation strategies. A very sensitive, subtle and sustainable retrofit.
(more…)


Gare Fluviale de Lévis, QC

Thursday, June 1st, 2017

INSTITUTIONAL [small] AWARD WINNER

Jury comments: An inviting, bright and attractive building that combines economy and elegance with conscientious use of local materials and a sensitivity to its rich natural and historic context. The use of local wood elevates the architectural tone, giving a warm atmosphere to a highly functional building type. The project also leveraged improvements to the surrounding public realm, making it open and accessible to the public. (more…)