2014 AWARD-WINNING PROJECT: Goldcorp Mining Innovation Suite - Lassonde Mining Building, Toronto

JURY COMMENT
The future of city building will require a great deal of attention to be paid to adaptive reuse. This project, which combines a strong sustainable agenda with a beautiful architectural narrative, sets an important precedent. The expression of the passive ventilation system makes a sculptural addition to the historic structure, while inside, students have the opportunity to track real time energy performance on a digital dashboard.

Sited within the previously unused attic space of the historically designated 1904 Mining Building on the University of Toronto’s Downtown campus, the addition accommodates 100 undergraduate engineering and 24 graduate students. Working with the profile and structural bay system of the existing building was critical to the success of integrating the new space and HVAC systems. The spacing of the bay system accommodates studio groups of 10 students each.

Energy modelling studies revealed that the Centre was an ‘internal load’ driven building due to high occupant density, ventilation and equipment loads. This pointed to the suitability of displacement ventilation and thermal stratification as an approach that integrated architectural and environmental systems.

At the upper level, thermal buffer zones are organized to the south and west sides of the rooftop addition. To the south, this buffer zone also functions as a passive solar ventilation chimney, reinforcing displacement ventilation systems at the studio level.
Effective daylighting is achieved by a series of skylights outfitted with specialized light-diffusing material that eliminates glare and promotes uniform light distribution. Daylighting simulations were conducted to optimize skylight size and distribution. Larger areas of glazing are provided in the rooftop classroom to compensate for the lack of views in the attic level studio, and to capitalize on urban vistas. Across the north façade, eye-level glazing enables views to the campus, while translucent insulated spandrel panels using R20 ‘aerogel’ are used to enhance daylighting conditions and thermal performance.

Automated “smart blinds” control solar gain.Significant constraints exist when optimizing energy performance of traditional load-bearing masonry structures, which rely upon the transference of heat outward through the masonry to reduce the freeze-thaw cycles and consequent deterioration. “Superinsulating” on the inside can result in premature deterioration of the masonry, while exterior insulation is inappropriate for heritage buildings.

The energy/heritage conservation compromise included an application of 25mm of spray foam insulation on the inner face of the masonry which doubled the thermal performance of the wall from R4 to R10, reducing air infiltration, while permitting heat transference to the heritage masonry to ensure its hygrothermal performance and durability.

A replacement slate roof was provided with a ventilated cavity in order to maintain performance standards consistent with the original roof. New roof and wall cladding systems utilize traditional standing seam zinc with a 50-70 year life expectancy.
Air handling and electrical power distribution systems are organized along the exterior/perimeter, and are zoned to correspond with the bay structure of the existing building Overall, the project demonstrates that advanced sustainability systems can be successfully and sensitively integrated, improving energy efficiency while maintaining the integrity of a significant historic structure.

PROJECT CREDITS
CLIENT University of Toronto
ARCHITECT Baird Sampson Neuert Architects Inc.
STRUCTURAL ENGINEER Blackwell Bowick Partnership Inc.
MECHANICAL/ ELECTRICAL ENGINEER Crossey Engineering Limited
GENERAL CONTRACTOR Urbacon
COMMISSIONING AGENT Hunter Facilities Management Inc.
SYSTEMS INTEGRATION Dr. Ted Kesik
LEED CONSULTANT BSN Architects
PHOTOS Terence Tourangeau

MATERIALS
Fibreglass insulation by Owens Corning, and 25 mm layer of spray foam insulation on inner face of masonry wall. Low-formaldehyde particle board and interior finish plywood, Interface carpet tile, Forbo Marmoleum [linoleum] flooring, bamboo flooring by Nadurra.
Low-VOC paint by Sherwin Williams .

PROJECT PERFORMANCE

Energy use intensity [Building & Process Energy] = 182 KWh/m2/yr

On site renewable energy = 30 KW

Energy cost savings relative to reference building under ASHRAE 90.1 [2010] = 58.24%

Reduction in potable water consumption relative to reference building = 38.9%

Regional materials [800km radius] by value = 37.5%

Recycled materials by value = 27.7%

Construction waste diversion = 91%

Read more about this project in SABMag issue 37 .

Print this article | Send by e-mail

Comments are closed.